Неки од београдских равногорских илегалаца, о којима се говори у филму

Погледајте инсерт из филма и цели филм Заиста отписани.

Предузеће за кинематографску делатност “Погледи“ д.о.о. објављује да је управо завршен нови документарни филм – “Заиста отписани“. Филм ће бити понуђен на конкурсима јавних сервиса. У току су преговори са биоскопима у више градова, као и припрема ДВД-ија и стављање на Вимео.

ТВ серија “Отписани“ и филм “Валтер брани Сарајево“ спадали су у најбоља кинематографска дела социјалистичке Југославије. У серији су екранизовани подвизи комунистичких илегалаца током Другог светског рата у Београду, а у филму – у Сарајеву.

Међутим, прави Валтер је био мајор Жарко Тодоровић, командант илегалаца генерала Драже Михаиловића у Београду. Операција “Валтер“ била је највећа операција коју је извео Гестапо на Балкану и у њој је, међу београдске илегалце, убациван лажни Валтер. Тодоровићевих подвига било је толико много да су “позајмљени“ и Сарајеву, а сви скупа су приписани комунистима.

У филму “Заиста отписани“, прича је реконструисана на основу оригиналних, пре свега немачких, докумената. Говоре учесници догађаја и њихови рођаци, као и историчари.

ИСТОРИЈСКИ КОНСУЛТАНТИ: Драган Крсмановић, Милутин Велисављевић