“Погледи“ су почетком јануара завршили епизоде 4, 5 и 6 документарне ТВ серије “Приче из музеја“. Наслови ових епизода су “Кнез Милош“, “Кнез Михаило“ и “Грађани 19. века“. Истовремено, завршене су енглеске верзије свих шест епизода.
Прва епизода серије премијерно је приказана прошле године, у Старој скупштини у Крагујевцу. Потом су све три епизоде прве сезоне емитоване на РТВ Крагујевац и ТВ Храм. Свих шест завршених епизода тренутно се емитују на ТВ Филм клуб, а ускоро ће бити емитоване и на ТВ Филм клуб екстра.
Епизоде енглеске верзије, за почетак, биће постављене на платформу Вимео.
Синопсис епизода из друге сезоне:
Епизода 4: КНЕЗ МИЛОШ
Где се чува крст пред којим су заклети устаници у Такову, на Сретење 1815? Где су остаци таковског храста под којим је дигнут Други српски устанак? Како је изгледао комплекс Милошевог двора у Крагујевцу? Најстарија брава и најстарији кључ у Крагујевцу – и данас функционишу као и 1918. године.
Епизода 5: КНЕЗ МИХАИЛО
Прича о једном од најпопуларнијих владара у историји Србије. Где је направио прву зграду српске скупштине? Како је хтео да спроведе “Начертаније“ Илије Гарашанина? Зашто је убијен кнез Михаило?
Епизода 6: ГРАЂАНИ 19. ВЕКА
Како се у Србији стварала грађанска класа? Која је била прва урбанизована улица? Оригинални предмети из једне грађанске куће, обичаји, начин живота… Када је у Србији уведено обавезно и бесплатно основно образовање?
Одјавна шпица:
ФОТОГРАФИЈЕ
Предраг Михајловић Циле (предмети из Народног музеја Крагујевац)
Музеј Првог српског устанка, Таково
Историјски архив Чачак