Филм о команданту Горске краљеве гарде краља Петра Другог Карађорђевића рађен је доста дуго и сниман је на око 20 локација. Камера креће од Николиног родног Подновља, на северу Босне, где се и данас, у породици Калабић, смењују имена Милан и Никола.

Потпуковнику Милану Калабићу, Николином оцу, посвећен је први део филма. Овај официр тешко је оклеветан у историографији социјалистичке Југославије. Није објављено чак ни то да је био носилац Карађорђеве звезде, а да се и не помињу детаљи попут пробоја Солунског фронта. Наиме, Милан је био командир једног Јуришног одреда Шумадијске дивизије првог позива. То су били одреди састављени од најбољих бораца, по правилу добровољаца. Миланов одред освојио је, приликом пробоја Солунског фронта, једину коту коју није могла да “дохвати“ артиљерија.

О Милану у филму говори и његова ћерка Ангелина. Екипа “Погледа“ снимила је интервју са Ангелином почетком 1999. године у Ваљеву, неколико месеци пре него што је преминула. Ангелина сведочи и о брату Николи, као и о логоровању у Нежидеру, због оца, током Првог светског рата, и на Бањици, где је била од јесени 1942. до почетка 1944. године, због брата.

Укупно, у филму сведочи 13 особа. Нарочито је упечатљиво сведочење Милице Виторовић, рођене сестре браће Живорада и Живка Мишића. Живорад је био командант Јуришно-пратеће бригаде Гарде, а Живко подофицир у истој јединици.

Филм прати цели ратни пут Николе Калабића, уз приказивање око 50 оригиналних докумената, као и 25 мапа. Линије на мапи прате Николине покрете, с тим што на свакој наредној мапи остају претходни покрети. Последња мапа је као паукова мрежа, са уцртаним покретима до Пивског манастира у Црној Гори, докле је Никола пратио ђенерала Дражу, служећи, са својим људством, као последња линија одбране Врховне команде; затим дуж реке Дрине, коју је Гарда обезбеђивала у зиму 1942/1943, до надомак Врања, докле су четничке јединице под командом Рачића, а међу њима и Гарда, гониле дивизије Коче Поповића 1944. године, итд.

Ове мапе биле су неопходне, јер званична историографија и данас тврди да је Никола Калабић цели рат провео у селима око Ваљева, правећи гозбе. Вера комуниста у ову тврдњу толико је јака, да су, својевремено, када су и Николу Калабића проглашавали за ратног злочинца, уписали да је он одговоран за 49 убистава у ваљевским селима. Међутим, ни за једно убиство нису погодили датум. Током неког од наведених периода, односно датума, Никола је био у Црној Гори, током другог у Топлици, током трећег водио је борбе против Немаца на Космају, итд.

Последњи део филма посвећен је тврдњи комуниста да је Никола Калабић издао ђенерала Дражу. И ова тврдња је и даље званични став историографије у Србији. Полазећи од тог факта, циљ филма био је да на несумњив начин докаже супротно.

Екипу филма чини стандардна постава “Погледа“: Милош Крстовић (наратор), Срећко Дивић (сниматељ и монтажер), Владимир Ђорђевић (анимације), Добрица Андрић (оригинална музика)… Нов у екипи је Александар Роман, који је снимио Равну Гору камером са дрона. Ово су први снимци Равне Горе из ваздуха. Плакат за филм дело је Групе “Принцип“ из Београда.

Промоција филма начелно је договорена за биоскоп “Арт“ у центру Ужица. Датум промоције није познат, јер се чека ублажавање мера у вези коронавируса. Претходни филмови “Погледа“, “Генерал Дража Михаиловић“ и “Заиста отписани“, били су на редовном репертоару у овом биоскопу.

Пошто се датум биоскопске промоције не може утврдити, филм ће од половине октобра моћи да се купи на сајту Вимео.

Највећу помоћ за израду филма “Никола Калабић“ пружила је Организација српских четника “Равна Гора“.

Филм траје 108 минута.

Шпица:

ФИЛМСКА ДОКУМЕНТАЦИЈА

Национални архив Вашингтон

Вујић телевизија, Ваљево

ФОТОГРАФИЈЕ

Војни музеј Београд

Народни музеј Ужице

Народни музеј Чачак

Народни музеј Ваљево

Музеј жртава геноцида, Београд

Историјски архив Шабац

Војни архив Београд

Задужбина Краља Петра Првог, Топола

Национални архив Вашингтон

Бане Симеон

Братислав Станковић

www.znaci.net

ДОКУМЕНТА

Војни архив Београд

Архив Града Београда

АРХИВИСТА

Ратко Лековић

ИСТОРИЈСКИ КОНСУЛТАНТИ

Драган Крсмановић

Милутин Велисављевић

ОРИГИНАЛНА МУЗИКА

Добрица Андрић

КОРИШЋЕНА МУЗИКА

Композиције Оркестра Краљеве гарде Војске Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца, снимљене 1927. године у Београду. Дигитализовао Стеван Козобарић

Милан Мића Петровић

Kevin MacLeod

ТОНСКА ОБРАДА

Добрица Андрић

Срећко Дивић

НАРАЦИЈА

Милош Крстовић

ГРАФИЧКИ ДИЗАЈН

Никола Бербаков

МОНТАЖА

Срећко Дивић

ВЕКТОРСКЕ МАПЕ:

Иван Матејић

ШПИЦА, АНИМАЦИЈЕ

Владимир Ђорђевић

ДРОН

Александар Роман

АРХИВСКИ ИНТЕРВЈУИ

Милутин Ивковић (са Недељком Продановићем)

Горан Вељковић (са Ангелином Калабић)

Владимир Момчиловић (са Милицом Виторовић)

СНИМАТЕЉ

Срећко Дивић

СПЕЦИЈАЛНО ХВАЛА

Организацији српских четника ‘’Равна Гора’’, Чикаго

Породици Шулејић, Београд

Сретену Буквићу, Златибор

Моми Маринковићу, Чачак

Браниславу Марићу, Београд

ПРОДУЦЕНТ

Милисав Чумић

СЦЕНАРИО И РЕЖИЈА:

Милослав Самарџић

MC Film consultants ltd

www.softsrbija.com

www.pogledifilm.com

www.pogledi.rs

ПРОДУКЦИЈА

ПОГЛЕДИ

СРБИЈА

2020.